En blogg från SKL

SKL:s skolblogg

Alla elever ska lyckas. Alla skolor ska vara bra skolor.

Årets skolmatskommun

”Södertälje har blivit ett föredöme när det gäller mat till barn och äldre. Trots att priset för skollunchen ligger under snittet är många råvaror ekologiska och huvuddelen av köttet svenskt. Från hela Europa kommer studiebesök för att se och lära.”

Så lyder DN:s ingress när de beskriver Södertäljes framgångsrecept. En framgång som givit dem titeln ”Årets skolmatskommun 2014”.  Södertälje lyckas servera god och närproducerad mat för  9,10 kronor per portion. Det är till och med under riksgenomsnittet som är 9,98 kronor. Hur lyckas de med det?

Artikeln visar att det handlar om ett långsiktigt arbete som påbörjades redan år 2001. Nästan alla skolkök har byggts om till tillagningskök där maten lagas från grunden. En viktig nyckel till framgång är att kommunen satsat på utbildade kockar – minst en i varje kök. Intressant att läsa i artikeln är också hur måltiden används som ett pedagogiskt verktyg där eleverna har kökstjänst som en del i hemkunskapen.

Södertälje använder SkolmatSverige som SKL har tagit fram tillsammans med bland annat Karolinska Institutet. Det är ett verktyg som hjälper skolor och kommuner att utvärdera, utveckla och dokumentera kvaliteten på sina skolmåltider.

Jag tycker att en spännande sak med Södertälje är att de också undersöker hur nöjda eleverna är med skolmaten. På exempelvis Rosenborgsskolan samlar man dagligen in åsikter om skolmaten från eleverna. Skolan har en anslagstavla där eleverna kan se hur stor andel av dagens råvaror som är ekologiska och statistik över hur nöjda matgästerna är. Just uppföljning av elevernas nöjdhet är något som vi vill utveckla i SkolmatSverige.

Det här är en positiv nyhet för Södertälje som brottas med utmaningar att lyfta resultaten i skolan. Som jag skrev i bloggen förra veckan behöver vi lyfta bra exempel och bilder för att sprida en positiv anda och hämta kraft till utveckling!

Skolmat södertälje

Be Sociable, Share!

  Författare:
  Kommentarer: Bli först att kommentera
  Kategori: Elever
  Etiketter:

  Inga kommentarer på “Årets skolmatskommun”

  skl logotyp