En blogg från SKL

SKL:s skolblogg

Alla elever ska lyckas. Alla skolor ska vara bra skolor.

Att välja rätt skola för sina barn

Det finns många saker som spelar in i valet av skola. Läget, ryktet, vad kompisarna väljer, skickliga lärare och givetvis skolans verksamhet. Men hur får man en riktigt bra bild av en skola? Reklamen ger en bild, andra föräldrar, grannar och vänner kan också ge sin bild. Vad som verkligen avgör måste till slut var och en själv bestämma. Valet är inte lätt. Därför är det viktigt att ge föräldrar och elever en möjlighet att jämföra skolor utifrån fakta.

För att underlätta skolvalet tar SKL, Friskolornas riksförbund och Svenskt Näringsliv fram en webbplats där det ska vara enkelt att se och jämföra de olika skolor man är intresserad av. Webbplatsen kommer att visa statistik om kunskapsresultat och enkätsvar om elevers och föräldrars nöjdhet med skolan. Vi planerar att lansera webbplatsen mot slutet av 2013.

En webbplats kan självklart inte ge alla svar. Men i kombination med egna besök på skolorna ger det en klart bättre bild än dagens reklamfoldrar. Att inte mäta och utvärdera är det bästa sättet att dölja brister.

Vår sajt ska göra skolvalet lättare Debattartikel i Svenska Dagbladet, 2013-01-29

Be Sociable, Share!

  Författare:
  Kommentarer: 1
  Kategori: Uppföljning och resultat
  Etiketter: , , , , ,

  En kommentar på “Att välja rätt skola för sina barn”

  1. 2013-02-07 08:01
   Skrivet av
   Nicklas

   Mycket trevligt initiativ när jag valde skola åt min son förra året gick jag själv in ch drog ut rapporter från SiRIS från ett 30 tal skolor och som du skriver är inte materialet designat för jämförelse mellan skolor utan jag var tvungen att själv läggaupp en liten databas för att göra jämförelser. Jag lade säkert 20-30 timmar på att skapa ett par grader och jämörelseindex och då har jag ändå mycket goda kunskaper i excel och dataanalys. Undrar hur många föräldrar som har möjlighet att göra den typen av analys innan de väljer skola. Er site kommer vara mycket efterlängtad.

  skl logotyp