En blogg från SKL

SKL:s skolblogg

Alla elever ska lyckas. Alla skolor ska vara bra skolor.

”En pizza med extra allt”

Att som elev beskriva sin lärare så säger en hel del om engagemang, motivation och glädje i lärandet. Citatet gäller läraren Cecilia Johansson som igår mottog priset Guldäpplet för sitt sätt att på ett nytänkande sätt integrera IT i sin undervisning i svenska och historia i årskurs 7-9 på Helenelundsskolan i Sollentuna.

Guldäpplemingel

Lärarförbundets Robert Fahlgren presenterar kvällens huvudpersoner, Guldäpplevinnaren Cecilia Johansson, Tülay Gürgün och Jenny Edvardsson som delar på andraplatsen samt Micke Kring, vinnare av juryns särskilda pris.

För att ge de tysta flickorna en röst och motivera pojkar till att skriva integrerade Cecilia tidigt bloggar och offentligt skrivande i sin undervisning, något som visade sig fungera väl. Hennes arbetssätt har tidigare medfört en vinst i Webbstjärnan 2010 samt priset Årets pedagog i Sollentuna 2012.

Cecilias pedagogiska målsättning är att skapa en modern och inspirerande lärandemiljö som stödjer ungdomars språkutveckling och digitala bildning, och som bryter den nedåtgående trenden med sämre läsförståelse.

Parallellt med sin undervisning har Cecilia forskarutbildat sig och skrivit en lic-avhandling om hur det kollaborativa författarskapet påverkar både hur och vad eleverna lär sig samt hur det synliggör lärprocessen. Det här är ett lysande exempel på hur beprövad erfarenhet blir till vetenskaplig grund genom att pedagoger beforskar sin egen undervisning.

I en modern undervisning används IT på ett pedagogiskt genomtänkt sätt som leder till ett breddat och fördjupat lärande och som inkluderar alla elever.  Som jag skrivit om tidigare har vi goda förutsättningar i Sverige för att detta ska vara normen, då tillgången till digitala verktyg generellt är god i våra skolor.

Det är viktigt att vi lyfter fram och lär av de lärare som går före. Priset Guldäpplet är ett sätt att sprida beprövade erfarenheter, och vi är glada att vi i år hade hela 82 nominerade till priset från stora delar av landet. I går kväll hade jag förmånen att få träffa många av dem under det kvällsmingel som SKL står värd för varje år i samband med prisceremonin.

Min förhoppning är att vi blir ännu fler nästa år.

Be Sociable, Share!

    Inga kommentarer på “”En pizza med extra allt””

    skl logotyp