En blogg från SKL

SKL:s skolblogg

Alla elever ska lyckas. Alla skolor ska vara bra skolor.

Fler nyanser av språkintroduktion

Att arbeta med nyanlända flyktingbarn i skolan kan vara fantastiskt belönande. En stor utmaning ligger i att möta variationen i förkunskaper och erfarenheter hos sent anlända elever.

Igår sände P1 Morgon ett bra reportage om två ensamkommande killar från Afghanistan som med hög motivation och stark vilja snabbt tagit sig igenom gymnasiets språkintroduktion.

Reportage med Ali Sina Rezai och Jamshid Mohammedi

Ta vara på olika erfarenheter

Jag tänker att det är viktigt att vi dels lyssnar till nyanlända elevers egna erfarenheter, dels lyssnar till de lärare som dagligdags arbetar med utbildning av nyanlända elever. Det pågår flera spännande arbeten runt om i landet för att utveckla språkintroduktionen.

Killarnas lärare från språkintroduktionen på Kärrtorps gymnasium, Britt Persson, intervjuades. Hon betonade att vi behöver sprida fler bilder av språkintroduktion. Vi behöver ta till oss det som fungerar bra utan att blunda för de brister som finns. Lyssna på reportaget med Britt Persson ”Lärarna ska samarbeta för att gynna eleverna”

Ny skrift om nyanländas skolgång

Ett inspirationsmaterial som SKL har gjort tillsammans med Skolverket kom i dagarna från tryckeriet. I Skolgång för nyanlända elever – Exempel och inspiration från kommuner finns två texter som specifikt handlar om språkintroduktion, ett från Örebro kommun och ett från Mölndals stad. I materialet finns också andra reportage om hur man kan arbeta med mottagande och lärande för nyanlända elever, till exempel studie- och yrkesvägledning och fjärrundervisning.

Ladda gärna ner materialet eller beställ det i vår webbutik.

Glad midsommar!

 

Be Sociable, Share!

  Författare:
  Kommentarer: Bli först att kommentera
  Kategori: Elever
  Etiketter: ,

  Inga kommentarer på “Fler nyanser av språkintroduktion”

  skl logotyp