En blogg från SKL

SKL:s skolblogg

Alla elever ska lyckas. Alla skolor ska vara bra skolor.

Förskolan i topp!

Idag är jag på plats på Kvalitetsmässan i Göteborg. Och på tal om kvalitet så känns det roligt att inleda dagen med goda nyheter, som att läsa resultatet av Svenskt kvalitetsindex (SKI) årliga mätning av kundnöjdhet. Undersökningen visar samma resultat år från år, nämligen att medborgarna, brukarna, överlag är mycket nöjda med kommunernas service.

Både förskolan, grundskolan och gymnasieskolan utmärker sig med höga betyg. För dessa tre verksamheter ökar också resultaten i år jämfört med förra året. För förskolan har resultat inte varit så högt sedan 2007!

Faktum är att förskolan ligger i topp av alla undersökta områden, tillsammans med tandvården. Förskoleminister Maria Arnholm uttryckte nyligen att vi ska vara stolta över den svenska förskolan: ”Den är unik både i sin kvalitet och omfattning”. Det visar också SKI-undersökningen.

Nöjdheten mäts på en skala 0-100. Några exempel på resultat:

 • Förskolan får ett indexvärde på 78,9, grundskolan 71,3 och gymnasieskolan 69,9.
 • Hemtjänsten 66,5 och äldreboenden 67,4.
 • Sjukvård privat 74,3 och offentlig 69,4.
 • Sämre går det för en del statlig verksamhet som Arbetsförmedlingen med ett index på 41 och Försäkringskassan på 57, betydligt sämre resultat än den mesta kommunala verksamheten.

En annan intressant twist är att de som kommer i kontakt med vård och skola är mer positiva än vad den allmänna bilden ger sker av.

Men vi är inte nöjda med detta utan arbetar vidare med förbättringar, t ex förskolans tillgänglighet, elevernas resultat i matematik och läsförståelse samt en mer likvärdig skola. Hur SKL arbetar med att stärka kvaliteten i förskola och skola kommer att vara aktuellt under flera av Kvalitetsmässans seminarium. Jag ska försöka hinna med att rapportera här på bloggen från dessa!

Be Sociable, Share!

  Författare:
  Kommentarer: 1
  Kategori: Förskola
  Etiketter: ,

  En kommentar på “Förskolan i topp!”

  1. 2013-11-20 13:36
   Skrivet av
   Anna

   Hej, i våras fick jag veta att min 4-åring kommer att spendera dagarna tillsammans med 20 andra barn efter sommarlovet. Det anser jag helt orimligt och jag har utan framgång försökt att påverka det här beslutet. Dagis har måhända en hög nöjdhetsgrad, men den baseras på en undersökning som inte ställer de rätta frågorna. Jag går upp i ottan för att hinna med mitt jobb och samtidigt rädda mina barn från dagis. Jag lider varje dag av att dom behöver vara där. Jag vill inte. Det är helt uppenbart att dom skulle kunna må så mycket bättre i en annan miljö.
   Det är i huvudsak två grundläggande faktorer som gör att jag känner så här.
   Dom är för många individer. Oberoende av antalet vuxna (för med fler vuxna blir dom ännu fler individer) så är gruppen för stor.
   Dagis har större fokus på pedagogik än på omsorg.

   När jag skulle välja dagis för några år sedan bad jag att få se frånvarostatistik per avdelning. I valet var friska barn allra viktigast för mej. På kommunen förstod dom inte vad jag menade. Det finns ingen statistik över sjukfrånvaro per barn på dagis. Bara hur många VAB-dagar jag som förälder har tagit ut. Varken jag eller min man har tagit ut en enda VAB-dag efter flera dagisår. Det innebär inte att våra barn inte varit sjuka. Skulle det räknas att vara sjuk varje dag som min grabb påstår att han har ont någonstans för att han inte vill gå till dagis är det inte många dagar det senaste halvåret som han skulle ha varit där. Inte en enda dag efter sommarlovet.

   Nej. Brukarna är inte nöjda med barnomsorgen. Brukarna är nöjda med de fantastiska fröknar som finns där, det dom gör för våra barn – inom de usla ramar som dom har fått.

  skl logotyp