En blogg från SKL

SKL:s skolblogg

Alla elever ska lyckas. Alla skolor ska vara bra skolor.

Förtroendet för skolmat ökar mest

Skolmat är en fråga som berör och engagerar elever, föräldrar och skolpersonal. Sedan 2011 ska skolmaten enligt skollagen inte bara vara kostnadsfri, utan också näringsriktig. Självklart smaka bra och ätas också, tänker jag.

Därför var det roligt att ta del av en konsumentundersökning som Jordbruksverket har utfört för tredje året i rad om svenskarnas matvanor och attityd till mat. Den visar att förtroendet för skolmaten ökar mest.

Cirka 1000 personer har tillfrågats i alla åldrar. Av de frågor som har ställts så är det framförallt frågan om matkvaliteten i skolan som utmärker sig positivt vid en jämförelse mellan åren. Andelen som ger skolmaten högst betyg, ”mycket god kvalitet” är 20 procent. Det är en ökning med 10 procent sedan 2010. Andelen som anser att skolmaten har mycket låg kvalitet är 12 procent och denna siffra har minskat sedan 2010.

Det är roligt att utvecklingen är positiv och att allt fokus på frågan gett resultat. Det är bara att fortsätta jobba, för siffrorna kan självklart bli ännu bättre!

Jag vill passa på att tipsa om att SKL har – tillsammans med bland andra Karolinska Institutet – tagit fram ett verktyg som hjälper skolor och kommuner att utvärdera, utveckla och dokumentera kvaliteten på sina skolmåltider. Läs mer på http://www.skolmatsverige.se/.

 

 

Be Sociable, Share!

  Författare:
  Kommentarer: Bli först att kommentera
  Kategori: Elever
  Etiketter: ,

  Inga kommentarer på “Förtroendet för skolmat ökar mest”

  skl logotyp