En blogg från SKL

SKL:s skolblogg

Alla elever ska lyckas. Alla skolor ska vara bra skolor.

Gemensamt vuxenansvar centralt för studiero

Det är inte konstigt att Metta Fjelkners ordning och reda-utredning har varit på tapeten sedan den tillsattes i våras. Få saker i skolan berör och väcker känslor på samma sätt. Idag var det dags för presskonferens.

Sedan utredningen tillsattes i början av året tycker jag faktiskt debatten har varit förvånansvärt nyanserad och speglat att det är en svår fråga. Den har visat att grunden till studiero handlar om att skapa goda relationer och ha en bra dialog mellan rektor, lärare, elever och föräldrar. Men det kanske viktigaste, att vuxna tillsammans både måste och kan ta ansvaret.

Tips om studiero

Redan i juni bjöd SKL in till ett seminarium för att diskutera hur man når studiero och trygghet. Lärarnas Riksförbund, de båda elevorganisationerna SVEA och Sveriges Elevkårer samt Jan Jönsson, rektor i Botkyrka kommun deltog i panelen. Här är några av deras tips:

 • Ett aktivt och tydligt ledarskap där rektor återkommande lyfter frågan om skolans värdegrund med sitt kollegium.
 • Att ständigt, redan från förskoleklass, involvera eleverna i arbetet med värdegrunden. Det tar tid att bygga relationer och dialogen behöver vara ständigt närvarande.
 • En god kommunikation med föräldrar, både för att få samsyn om      undervisningens mål och snabb kontakt efter allvarliga incidenter.
 • Ordentlig introduktion för nya lärare. Relationer med elever och föräldrar upplever nya lärare som det svåraste, och det går heller inte att öva på under utbildningen.
 • Uppfatta och använd sanktioner som ett medel att stödja elever att nå skolans mål – inte som en bestraffning. Kvarsittning till exempel handlar om att ta igen förlorad studietid.

Självklart är dessa ”tips” inte något man gör i en handvändning eller som man kan bocka av i en pärm och sätta på bokhyllan. Dagens presskonferens visade också att det här är komplexa frågor och att det inte finns några snabba lösningar.

Se SKL:s seminarium i efterhand här.

Be Sociable, Share!

  Författare:
  Kommentarer: Bli först att kommentera
  Kategori: Elever
  Etiketter: ,

  Inga kommentarer på “Gemensamt vuxenansvar centralt för studiero”

  skl logotyp