En blogg från SKL

SKL:s skolblogg

Alla elever ska lyckas. Alla skolor ska vara bra skolor.

Idag firar vi fritidshemmen!

Idag firar vi fritidshemmens dag. Runt om i landet uppmärksammar elever och personal det fina arbete som görs på många fritidshem. Ändå gnager det lite när jag vet att det skulle kunna vara ändå mycket bättre. Fritidshemmen har en potential som inte utnyttjas. Det finns en kraft och en möjlighet i fritidshemmens pedagogik som kan stödja elevernas och skolans utveckling  – om vi arbetar på rätt sätt.

I år har vi bättre verktyg för att stödja en sådan utveckling än vad vi har haft tidigare. Skolverket har tagit fram nya allmänna råd och vi har tagit fram ett stödmaterial för lokala politiker och tjänstemän.

Huvudmännen lägger stora summor på att erbjuda omsorg för eleverna utanför skoltid. Kanske behövs det extra resurser för att stärka verksamhetens kvalitet. Det handlar dock inte bara om att öka resurserna, utan dessa måste sättas in där de bäst behövs. Hur det ska gå till, ser man bäst i den enskilda kommunen.

Inga enkla lösningar

När vi firar fritidshemmens dag nästa år hoppas jag att det är många kommuner som har påbörjat ett reellt utvecklingsarbete för att stärka kvaliteten i fritidshemmen. Det finns dock inga quick fixes.  Det behövs ett systematiskt arbete utifrån samtliga de områden som vi presenterar i stödmaterialet: innehåll, processer, struktur och resultat.

Här hittar du SKL:s stödmaterial till förtroendevalda och förvaltnings- och skolledning.

Läs mer om de nya allmänna råden här. Där finns också en film på 20 minuter. En kortversion (8 min) av filmen finns här.

bloggfritidshemmen

Be Sociable, Share!

  Författare:
  Kommentarer: Bli först att kommentera
  Kategori: Fritidshem Okategoriserade
  Etiketter:

  Inga kommentarer på “Idag firar vi fritidshemmen!”

  skl logotyp