En blogg från SKL

SKL:s skolblogg

Alla elever ska lyckas. Alla skolor ska vara bra skolor.

Koll på läget – men sen då?

Framgångsrika skolkommuner tar systematiskt reda på hur det går för eleverna. Ja, allt fler kommuner blir bättre på det. Nästa steg tycks vara svårare – att veta hur informationen som samlas in kan användas på bästa sätt.

Skolorna och huvudmännen behöver relevanta fakta för att förbättra eleverna resultat. Vi måste se till att vi mäter det vi har nytta av och drar mer nytta av det vi mäter. Därför är det väldigt bra att Regionförbundet Örebro i samarbete med SKL i dagarna arrangerar en nationell konferens på temat ”Koll på läget – men sen då?”.

Jag ser fram emot att höra mer från mina medarbetare som är på plats på konferensen. Det jag har hört om första dagen har varit positivt. Den avslutades med ett panelsamtal om angelägna frågor. Till exempel hur vi kan analysera data för att öka likvärdigheten i skolan, inte minst mellan flickor och pojkar.

Jag hoppas att resultatet av konferensen blir ett ökat intresse för uppföljning och analyser hos deltagande kommuner. Här ska SKL vara med och vara ett stöd i arbetet.

Paneldebatt

Panelen: Gabriella Ahlström (moderator), Matz Nilsson (Skolledarna), Bodil Båvner (SKL), Kjell Nyman (Utbildningsdepartementet), Helen Ängmo (Skolverket), Gunnar Olausson (Skolinspektionen), Peter Morfelt (Regionförbundet Örebro)

Be Sociable, Share!

  2 Kommentarer på “Koll på läget – men sen då?”

  1. 2013-03-14 18:36
   Skrivet av
   Ann Hultman Jakobsson

   Hej Per-Arne!
   Jag som skriver till dig är en av initiativtagarna till #skolvåren (www.skolvåren.se). Vi är ett nystartat nätverk med höga ambitioner. Precis som ert motto anser vi att alla elever skall lyckas och att alla skolor måste vara bra skolor är precis vår idé! Tyvärr är vi inte där idag. Och vi tror att skolan måste förändras. Därför startade jag och tre kvinnor till #skolvåren för bra precis en månad sedan. Ett nätverk som skall samla alla krafter som är intresserade att utveckla sveriges skolor till de bästa i världen.
   Den 18-19 juni kommer vi att mötas i Varberg, 2 dagar fullspäckade av tankar och ideer, för att tillsammans skapa en agenda för hur skolsverige kan utvecklas framöver. #skolvåren skall sedan vara megafonen till alla röster som inte längre accepterar att inte bli hörda. Vi vill att alla möjliga människor med intresse av skolan skall delta, stora som små, näringslivsidkare, snabbmatskockar och lärare. Och så klart även du! Som avdelningschef med ansvar för skola och förskola på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) behöver vi ha dig med när vi nu tar skolan till nya höjder!
   Vad säger du – är du med oss?
   Läs gärna mer om skolvåren på http://www.skolvåren.se. Du kan också följa oss på twitter: @skolvaren eller på Facebook: http://www.facebook.com/skolvaren. Mejla oss gärna om du har frågor, idéer eller vill veta mer skolvaren @gmail.com.
   Du får gärna skriva ner lite tankar på hur du ser på skolan idag, vad som behöver göras och hur du tror vi kan komma dit så att vi kan publicera det på vår blogg! Mejla i sådana fall texten till oss.

   Väl mött!
   Med hopp om att ses i Varberg!
   MVH
   Ann Hultman Jakobsson
   En av initiativtagarna till #skolvåren
   1-6 lärare i Huddinge kommun
   @frokenann

   (Denna kommentar publiceras även på http://www.skolvåren.se)

  2. 2013-03-14 15:51
   Skrivet av
   Per-Arne

   Hej!
   Tack för din kommentar! Jag följer ert initiativ och en av mina medarbetare kommer till Varberg i juni. Det ska bli spännande! Jag tackar också för inbjudan att dela med mig av mina tankar om skolan på er blogg. Jag återkommer om det!
   Vänliga hälsningar
   Per-Arne Andersson

  skl logotyp