En blogg från SKL

SKL:s skolblogg

Alla elever ska lyckas. Alla skolor ska vara bra skolor.

Lärande viktigare än medfödd begåvning

Med stort intresse läser jag Skolverkets nya analys om vad som behövs för att nå toppresultat i skolan. Det gläder mig att slutsatserna bekräftar det som senare års forskning visat. Skolan gör skillnad!

Det är inte den medfödda begåvningen som avgör om en elev kommer att nå de högsta resultaten. Det som bidrar till goda prestationer är i istället stöd, stimulans och höga förväntningar från kunniga och engagerade lärare. 

De elever som når de högsta resultaten är också mer motiverade, anstränger sig, har en mer positiv uppfattning om sin relation till lärarna och tror på sin egen förmåga i större utsträckning än de elever som presterar på medelnivå.

Det är tydligt att vi inte längre kan se på begåvning som något som är medfött och statiskt. Låt oss istället tala om barns förmågor, inlärda och utvecklingsbara, som går att påverka genom undervisning.

En viktig poäng är att de faktorer som är viktiga för att nå de högsta resultaten i skolan gäller för alla elever, inte bara de som presterar på högsta nivå.

Under våren kommer SKL att uppmärksamma hur skolan kan arbeta på olika sätt för att motivera alla elever. Jag ser fram emot nästa års Öppna jämförelser för grundskolan som har det spännande temat elevers lust att lära!

Skolverkets rapport: Medfödd begåvning mindre viktigt för toppresultat

Be Sociable, Share!

  Författare:
  Kommentarer: 2
  Kategori: Elever
  Etiketter: , , , , ,

  2 Kommentarer på “Lärande viktigare än medfödd begåvning”

  1. 2012-12-07 10:57
   Skrivet av
   Danny

   Gillar mycket. Vad heter du på twitter? Jag är @roslagslinks. vill gärna följa dina inlägg.

   Cheers
   Danny
   (processledare, digitalt lärande, Norrtälje Kommun)

  2. 2012-12-07 13:34
   Skrivet av
   Per-Arne

   Vad kul att du vill följa mina inlägg! Jag har inget twitterkonto. Däremot brukar jag se till att det går ut ett meddelande på SKL:s twitter när jag bloggar: twitter.com/s_k_l

  skl logotyp