En blogg från SKL

SKL:s skolblogg

Alla elever ska lyckas. Alla skolor ska vara bra skolor.

I dag är det förskolans dag!

Idag är det dags att fira förskolans dag. Liksom tisdagens firande av fritidshemmen är det ett tillfälle att tillsammans uppmärksamma förskolans viktiga verksamhet med det dubbla uppdraget av lärande och omsorg för barnen. Fritidshemmens dag hade parollen ”kunskap i gemenskap”, en paroll som kan passa bra även för förskolan.

Kunskap och gemenskap speglar det dubbla uppdraget

Allt fler barn deltar i förskolans verksamhet. Verksamheten har förändrats genom åren genom att lärandeuppdraget har förtydligats i läroplanerna. Självklart har barnen alltid lärt sig i förskolan. Som Sven Persson, professor från Malmö högskola påpekade vid våra förskolekonferenser i höstas kan man inte skilja en situation då ett barn lär sig från en situation då det inte lär sig. Men genom de senaste årens utvecklingsarbete har barnens lärande stöttats på ett allt mer strukturerat och genomtänkt sätt som ger en allt högre kvalitet.

Bilden är tagen i våras på Jungfru Lonas förskola och speglar vårens tema med färg och form som en del av matematiken. Fotograf Besma Dashau

Bilden är tagen i våras på Jungfru Lonas förskola och speglar vårens tema med färg och form som en del av matematiken. Fotograf Besma Dashau

Stöd för vidare utveckling

Förra året genomförde SKL en rad konferenser för att diskutera hur vi på ett bättre sätt kan stödja förskolans utvecklingsarbete. Under 2014 kommer vi att ta fram underlag för kvalitetskriterier som speglar både omsorgs- och lärandeuppdraget i förskolan. Självklart ska vi basera även det arbetet på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Vilken forskning tycker du som läser varit mest relevant för att kunna utveckla förskolan?

 

Be Sociable, Share!

    Författare:
    Kommentarer: Bli först att kommentera
    Kategori: Förskola

    Inga kommentarer på “I dag är det förskolans dag!”

    skl logotyp