En blogg från SKL

SKL:s skolblogg

Alla elever ska lyckas. Alla skolor ska vara bra skolor.

Skola och nyanlända toppfrågor för SKL:s nya styre

Idag har SKL haft kongress. Ny ordförande är Lena Micko (S). I sitt tal lyfte hon vikten av god ledning och styrning, bra lärare och politikers engagemang för att lyfta resultaten i skolan. Micko menade också att vi behöver få till en tät dialog med staten och att det behövs en samsyn om skolans problem och lösningar. Jag håller med vår nya ordförande. SKL:s satsningar på skolområdet handlar precis om detta.

Imorgon väljs Lena Baastad (S), kommunalråd i Örebro, till ordförande i beredningen för utbildningsfrågor.  Förhandlingsdelegationen kommer att ledas av Heléne Fritzon (S), kommunalråd i Kristianstad. Jag och mina medarbetare ser fram emot ett bra samarbete! Klart är att vi har en intensiv och spännande mandatperiod framför oss med många angelägna frågor att driva för våra medlemmar.

Jag vill också passa på att rikta ett tack till Maria Stockhaus (M) som under åtta år varit en engagerad och kunnig ordförande i SKL:s utbildningsberedning. Samtidigt har hon under samma tid varit med och lyft resultaten i Sollentunas skolor.

Nyanlända elever – central fråga för SKL

En fråga som jag lyft här på bloggen den senaste tiden handlar om kommunernas förutsättningar vad gäller mottagande av nyanlända elever. I sitt tal idag sa Lena Micko att vi måste förmå staten att stå för den extra kostnad som det innebär för den enskilda kommunen. Idag skriver också SKL:s vd, Håkan Sörman och Skolinspektionens generaldirektör, Ann-Marie Begler en gemensam debattartikel i DN om hur nya regler och resurser kan säkra asylsökandes skolgång. Läs den!

Här på kongressen hade dock statsminister Stefan Löfvén ett positivt budskap till landets kommuner idag. Under sitt tal sa han att han inte utesluter mer statliga pengar till kommuner för framförallt nyanlända barn och unga. Jag hoppas att det budskapet blir verklighet.

dn SIoch SKL

Be Sociable, Share!

    Inga kommentarer på “Skola och nyanlända toppfrågor för SKL:s nya styre”

    skl logotyp