En blogg från SKL

SKL:s skolblogg

Alla elever ska lyckas. Alla skolor ska vara bra skolor.

Språket ger makt

Skolbakgrunden varierar hos de många ensamkommande barn och ungdomar som kommer till Sverige. Att utveckla sin läs- och skrivförmåga på svenska är avgörande för att nyanlända elever ska kunna ta makten över sitt eget liv och rota sig i sitt nya land.

SKL ser behov av såväl regelförändringar som nationella satsningar och lokalt utvecklingsarbete för nyanlända i gymnasieåldern. Detta återspeglas i den rapport om språkintroduktion som Skolverket publicerade igår. Deras tidigare studie visade att brister i läs- och skrivförmågan är en stoppkloss för att komma vidare till andra gymnasieprogram.

Se på tv!

Sveriges Utbildningsradio (UR) gör just nu två tv-serier som vänder sig till unga vuxna, Ordet är mitt och Min livstid. Olika personer får berätta om vad läsning och texter betyder och betytt för dem.

Programmet som sändes igår kväll i SVT1 handlar om Musse som kom till Sverige som 15-åring från Afghanistan utan sina föräldrar. Nu är han 22 år och ordförande för Sveriges Ensamkommandes Förening i Stockholm. Han träffar ensamkommande ungdomar och hjälper dem – ofta med att förstå en text som berör deras liv. Vill du se programmet, så finns det tillgängligt via Youtube .

Per-Arne Andersson

Avdelningschef

Be Sociable, Share!

  Författare:
  Kommentarer: Bli först att kommentera
  Kategori: Elever
  Etiketter: ,

  Inga kommentarer på “Språket ger makt”

  skl logotyp