En blogg från SKL

SKL:s skolblogg

Alla elever ska lyckas. Alla skolor ska vara bra skolor.

Vid terminens slut…

Om ni, som jag, prenumererar på nyhetsbevakning om skolan på e-posten så får ni också varje morgon en rejäl hög med förslag i inkorgen att läsa. Ibland hittar man guldkorn i skörden. I dag hittade jag en debattartikel i GP, skriven av representanter för Skolsmedjan och företrädare för Lärarförbundet i Göteborg och Stockholm.

De summerar lärdomar från John Hatties metastudie, konsultbolaget McKinsey & Company och erfarenheter från Ontario. Därefter konstaterar de följande:

För oss låter dessa åtgärder som en dröm. Men när skolministern tycker att allt är bra, när Skolverket och Skolinspektionen inte operativt lyfter skolors goda exempel och skapar en organisation för utbyte, när kommunerna inte ser att utvecklade skolor sparar pengar på lång sikt, när rektorer manas att ha fokus på ekonomi och marknadsföring och när läraren ensam förväntas förändra elevernas resultat så kommer vi inte att vända trenden.

Under rubriken ”Fokuserar på elevens lärande” fortsätter skribenterna:

De skolor som lyckas vända resultat i Sverige är de där hela organisationen har valt att fokusera på elevens lärande och låta det få högsta prioritet. Olika skolor kan ha valt olika metoder men gemensamt är att man ständigt och tillsammans utvärderar sin egen praktik och att man har en övertygelse att alla barn kan och därför ska lära.

Tänkvärda ord, tycker jag. Skolornas kvalitetsarbete står överst på SKL:s dagordning för nästa år.

Med det tackar jag för den här terminen och önskar god helg! Jag ska försöka att hålla mig från bloggande under jul- och nyår, men jag kan inte lova något! :-)

 

Be Sociable, Share!

  Författare:
  Kommentarer: Bli först att kommentera
  Kategori: Skolutveckling
  Etiketter: ,

  Inga kommentarer på “Vid terminens slut…”

  skl logotyp