En blogg från SKL

SKL:s skolblogg

Alla elever ska lyckas. Alla skolor ska vara bra skolor.

Vilken är din bild av skolan?

Jag har länge grubblat på hur vi kan få en nyanserad bild av skolan. Inte en bild som skönmålar eller blundar för det som inte fungerar. Men en bild som också lyfter fram det positiva som händer i våra klassrum. Det engagemang som finns hos lärare och elever. En bild som visar goda exempel som vi kan lära oss av.

Trött på bilden av skolan

Och jag tror faktiskt att vi är rätt många som grubblar på samma sak just nu. Att vi är rätt många som börjar tröttna på den nattsvarta bild som målas upp av en skola i fritt fall. I helgen läste jag Ann-Marie Körlings inlägg som liknar debatten med en sorglig båtresa. Som motvikt uppmanar hon lärare att skicka in några rader om vad som händer just nu i klassrummen, stort som smått.

Lyft fram medarbetarna

När jag läste hur en lärare på Gotland undervisar elever så att de redan i årskurs fem blir små civilingenjörer och hur en lärare i Alvik flippar lektioner så att andra lärare och elever kan lära och dela, då tänkte jag på det som Carin Götblad sa på Skolriksdagen förra veckan. Vi vet att media styr bilden av en verksamhet. Vi vet också att det blir en förenklad bild – särskilt med tanke på att de flesta bara läser rubrikerna. Som ledare är det därför viktigt att vi hela tiden medvetet kommunicerar det som vi vill lyfta fram. Och det gör vi bäst genom att involvera de medarbetare som finns på våra förskolor och skolor i diskussionen om verksamheten och hur den kan utvecklas. Vi behöver med en dåres envishet uppmärksamma positiva saker som händer i vardagen och som gör skillnad för våra barn och elever. Stort, som smått. Det här måste vi göra ofta.

 Finska lärare imponerade av svensk skola

På tal om olika bilder av skolan vill jag passa på att tipsa om den här artikeln i Västerbottenkuriren. Ett antal finska lärare på studiebesök som är imponerade av den svenska skolan. Det är minst sagt nyttigt att lyfta blicken och fundera på vad som styr våra föreställningar. Vad som är sant och vad är inte? Vilken är din bild av skolan?

Be Sociable, Share!

  Författare:
  Kommentarer: Bli först att kommentera
  Kategori: Skolutveckling
  Etiketter: ,

  Inga kommentarer på “Vilken är din bild av skolan?”

  skl logotyp